Teine laine

Viimase paari nädala kõige positiivsem pool on olnud see, et õpilastel on homme test. Minu jaoks tähendab see seda, et kolleegid teevad pähe natuke kurva näo ja küsivad, kas nad tohivad meie tunni ära jätta. Ma siis teen salamisi rõõmustades ka kurva näo ja ütlen, et oh, olgu küll… Õpilased tahavad ju korrata ja tegelikult on täiesti imeline, et alles nüüd, testiga samal nädalal jäävad tunnid ära. Varasemalt on testile eelnevad kaks nädalat sellise õhku täis tunniplaaniga. Nii et see on väga lahe, et ma ikkagi väga suures osas olen saanud õpilastega koos olla. Aga nii mõnus on niisama istuda, juua tassike teed ja võtta veebilehitsejas lahti ELLU.

Teine tööga seotud vahva lugu on see, et õpetaja K laseb mul õpilasi hinnata ja see hinne läheb ka arvesse. Ma hindan küll natuke teistest paremini – kuna mulle antakse ainult õpilaste nimekiri (kanjis ja hiraganas!! ei mingeid ladina tähti mulle enam!!!), kus on hunnik lahtreid, siis on mul ka palju vabadust. Mida ma siis hindan? Hääle tugevust, täpsust, lausete arvu, kas nad kasutavad õpikut või saavad ilma hakkama, lisaks koondhinne ja vajadusel kommentaarid. Selle viimasega saab nalja, sest lapsed tulevad minu juurde ja on valmis kohe õpikust lugema. Siis ma naeratan neile ja panen õpiku kinni ning nad peavad esialgu ilma hakkama saama. Mulle teeb tõeliselt suurt rõõmu see, kuidas nad reageerivad, kui nad jõuavad jutuga lõppu ja saavad aru, et nad ei pidanudki õpikust piiluma. Ja kõige rohkem rõõmustab mind see, et nüüd on mõned neist hakanud ilma õpikuta proovima. Õpetaja K on nende võimaluste andmise pärast mu lemmik.

Ainus häda sellega, et ma käsin neil kõvema häälega rääkida, on see, et kui ma kooli jõuan, võib kogu kvartalis kuulda ülimalt entusiastlike teismeliste kisa stiilis “HELLO MISS TIINA!!!” või “GOOD MORNING TIINA!!!” Mul lähevad kõrvad lukku. Ma saaksin šoki, kui nad ükskord veel kõvemini mind tervitada suudaksid. Õnneks on see vaid kord päevas, kui ma kooli tulen, sest rohkem ma välja ei kannataks. Arvestades, kui vaikselt mõned neist õpilastest tundides on, ütleks, et nende hääle kuulmine on suur edusamm.

Kolmas kooliga seotud asi on natuke murettekitavam. Nimelt on kohale jõudnud see kardetud ja oodatud teine laine. Täna conbini juures olles jäin silma kolmele esimese aasta õpilasele, kes ei suutnud uskuda, et see olen tõesti mina! See on natuke tüütu, aga armas ka.

20200216_095554
Hiljutine ilmakaart ja sama päeva vaade Asama mäele, mida pildilt üldse näha ei ole.

Kogu seda ilusat aega, millal ma blogisse kirjutanud ei ole, pole ma ka täitsa ära raisanud. Ehkki taevast kallab paduvihma ja aeg-ajalt on üleval hoiatused maalihete kohta, uurime me natuke ikka ümbrust ka. Me oleme vist kõik linna suuremad pühamud läbi käinud. Kirjutan sellest homme ilmselt eraldi, sest no me oleme ikka väga palju käinud ja väga palju teinud ja ühe õhtuga lihtsalt ei jõua seda kõike välja kirjutada. Pealegi pean ma kuidagi homse testipäeva ära sisustama, nii et täna peate leppima ainult tänase rändamisega.

Täna käisime Nataliaga kahes kohas. Üks neist on meil täiesti kodulähedane ja me oleme selleni viivast teest isegi suvel paar korda mööda kõndinud. See on nii pisike, et kui just sihilikult seda ei otsiks, siis ilmselt ei märkaks ka. ヒカリゴケ ehk helendav sammal, mis leiti seal kasvamas juba rohkem kui sada aastat tagasi, aastal 1910.

 

Teine koht oli aga üks ilus pühamu. Kuna ma loen praegu ka juhtumisi üht Jaapani pühamute teemalist raamatut. Lugemise Väljakutse facebooki grupis on üks lahe väljakutse ajaloost ja selle kuu teemaks on kirikud ja muud jumalakojad, nii et see on minu jaoks kui kirss tordil, sest nüüd ma saan palju rohkem kõigist neist ilusatest kohtadest aru. Ma küll ei mäleta peast kõiki termineid, aga päris palju põnevaid fakte on meelde jäänud ka.

 

Jaapani keele kursusega olen umbes täpselt poole peal, aga seda ma küll ei tunne, et ma keelt rohkem oskaks. Aga aeg on hiline ja homme tuleb end ikkagi ka tööle ajada, nii et homseni siis!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s