Esimene jõulupüha

Tänahommikune toatemperatuur: 8°C. Kui ma natuke rohkem kui tund aega hiljem kooli jõudsin, oli väljas -8°C. Krõbe külm. Ilma kinnasteta kangestuvad sõrmed kohutavalt kiiresti, niisiis tuleb teha valikuid: kas näppida telefoni või hoida käed soojas. Või siis näppida telefoni võimalikult vähe. Harjumatu on esimesel jõulupühal tööle minna, aga ees oli tegus päev. Nimelt oli mul lisaks neljale tunnile ees ka filmimine. Mind filmitakse üldse kuidagi palju viimasel ajal, kuigi see on alles teine kord.

Esimene kord filmiti mind ja abikaasat linna promovideo jaoks. Selle süžee toimub kevadel, seega pidime miinuskraadidega kevadriietuses väljas külmetama. Õnneks me kumbki sellest haigeks ei jäänud ja kui mulle video ka kunagi saadetakse, siis küll te näete isegi seda, mida me seal tegema pidime.

Vihje promovideo sisule: Pinkoro Jizo Saku linnas. Pilt wikist.

Tänane filmimine oli ühe algkooli jaoks. Kuna minu kool on suurim terves linnas (umbes 750 õpilast!) ja juhtumisi ka samas piirkonnas, kus see algkool, siis kohtun juba aprillis paljude nende õpilastega. Ja kui ma jään kauemaks, siis veel mõnedega. Et seda üleminekut nende tulevate õpilaste jaoks lihtsustada, tutvustasingi neile Asama-chuud. Mulle anti ette mõned küsimused, millele ma siis nädal aega vastuseid olen otsinud. Enamikega oli lihtne, sest mul oli paar vestlustundi, kus ma pidin õpilastega lihtsalt vestlema. Ükskõik millest. Niisiis tapsin kaks (või lausa kolm?) kärbest ühe hoobiga, sest tund sai sisustatud, sain küsimustele vastused ja süvendasin oma läbikäimist õpilastega, kes said natuke oma õpetajaid taga rääkida. Et kes on selline natuke rohkem hirmuäratav ja miks. Paraku kõigile küsimustele ma vastust ei saanud. Seetõttu jätsingi ma ühele klassile kustumatu ja arvatavasti natuke segase mulje, kui ma läksin klassi ja küsisin seitokaichou (õpilasesinduse president) järele. Ma esitasin talle kaks väga olulist küsimust: mis sport sulle meeldib? ja mis värv sulle meeldib? Kui see teile huvi pakub, siis talle meeldivad karate ja ta lemmikvärv on valge. Aga miks ma just neid küsimusi küsisin? Põhjus on lihtne: nimelt saavad algkooli õpilased neist kahest lausest väga hästi aru. Niisiis oli oluline, et see vestlus sisaldaks infot, mis on neile piisavalt arusaadav. Teine põhjus, miks ma seda üldse temalt endalt küsisin, oli see, et ma polnud päris kindel, kas tegu oli poisi või tüdrukuga, sest teised õpilased ajasid temast rääkides väga sageli segamini asesõnad “he” ja “she”. Kui ma aga temaga lõpuks kohtusin, oli meeldiv üllatus see, et ma tean seda õpilast. Ta on silmapaistev ja peaaegu alati rõõmsameelne noormees. Ma lihtsalt ei osanud nägu nime ja tiitliga kokku viia. Mis, arvestades, et ma kohtun mõne klassiga ainult kord kuus, polegi niiväga üllatav.

Homsega saab koolis trimester läbi. Õpilastel on paar tundi, aktus ja klassijuhatajatund. Vaheajal töötavad õpetajad kodust. Vähemalt formaalselt. Oktoobris oli mul ka üks lahe kodusttöötamise päev: ülemus tuli mulle järgi, käisime pangas ja läksime šoppama. Veidi kummaline oli ja ma pole tegelikult siiani päris kindel, mida me seal pangas tegime. Nii et jah… Kogemus missugune! Sellest trimestrist võtan kaasa palju häid ja õpetlikke kogemusi, kõik head ja veel paremad päevad. Eile enne magamaminekut tundsin, et olen õiges kohas. Et ma pidingi siia tulema. Ma ei tea veel miks, aga küll ma ka ükskord selles selgust saan.

Aga õpilastest on mul viimasel ajal küll kahju. Neil ei olnud sügisvaheaega ja talvevaheaegki algab peaaegu nädal hiljem kui Eesti õpilastel. Need viimased pingutused on alati kõige vaevarikkamad. Aga õnneks pole enam palju jäänud. Reedel saavad nad kodus puhata. Tuleb aastavahetus, uus aasta. Nende jaoks on see palju tähtsam püha kui jõulud. Täna koristasid nad korralikult koolimaja. Kogu mööbel tõsteti klassidest välja, et korralikult põrandaid pesta. Kord trimestris vist.

Jõulutort maitses muide päris hästi. Väga pehme ja kreemine. Iga päev seda süüa ei tahaks, aga selline mahe kogemus oli ta siiski.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s